Hvad er meditation?

Meditation er den systematiske udøvelse af en mental teknik, hvis formål er, at bringe os ind til stilheden bag tankerne og ind i en dybere tilstand af ro eller øget bevidsthed.

Meditation kan bruges til mange ting – selvudvikling, balance, grounding og andre fine og moderne udtryk – MEN det vinder også mere og mere indpas, som blot et menneskeligt pusterum, hvor du

  • kobler af
  • lader op
  • giver slip
  • manifesterer det du ønsker dig i  og af livet.

Med meditation træner og vedligeholder evnen til at holde fokus og koncentrerer dig, så du kan skåne dig selv for tankemylder, forstyrrelser og distraktioner.

Hvad kan meditation?

Meditation findes som en spirituel praksis i alle verdens store religioner og det har været praktiseret i over 5000 år. Hvor religionerne har vidt forskellige myter og dogmer og ser meget forskelligt på mange ting, ligger tankegangen bag meditation langt tættere på hinanden: At universet er opstået ud fra en ur-grund af væren, der også er menneskesindets ur-grund, og at meditation er et redskab til at få adgang til denne indre ur-grund eller væren.

Selv om de forskellige traditioner er enige om at meditation kan give os adgang til dybere lag af vores egen bevidsthed og at dette har nogle gavnlige virkninger, såsom

  • større selverkendelse
  • større følelsesmæssig frihed
  • et bredere perspektiv
  • en klarere og mere etisk måde at tænke og handle på

kan meditationsteknikkerne være meget forskellige.
Hvor nogle teknikker involverer koncentreret fokus på åndedrættet, på Gud, på paradokser, på chakraerne (energicentre i kroppen), bruger man i andre teknikker at observere følelser, fornemmelser eller tanker. Andre teknikker igen anvender forskellige former for visualisering, f.eks. af energi i kroppen, eller af lys, eller af erindringen om ro eller man stræber efter at fremme en følelse af kærlighed til Gud.

Med så mange forskellige tilgange til det at meditere, må man også forvente forskellige resultater alt efter hvilken teknik man bruger – og finder den teknik og det formål der passer bedst til én selv.

Træn det !

Som med alt andet gør øvelse mester – hvis du gerne vil kunne løbe 5 km, er du nødt til at starte med kontinuerlig træning. I starten kræves øget fokus og for de fleste af os, hjælper det med en løbemakker eller en skemalagt plan. Efter noget tid begynder vi at gøre det med vane, og når målet er nået, er vedligeholdelsen let. Herefter får vi glæde af den nye form, når vi skal skynde os, skal op af trapper, når ungerne vil spille bold, når vi er til fest og danser osv.

På samme måde er det med meditation. Når vi har trænet det, er det nemt at vedligeholde og vi kan nu nemmere være nærværende og afslappede fordi meditationsteknikkerne giver os evnen til at standse stress, tankemylder, uro, søvnløse nætter, koncentrationsbesvær, angst, utålmodighed, aggression osv.

Guidede meditationer

Jeg har indtalt nogleguidede meditationer, som passer til både nybegynderen og den øvede. Der er både kropsscanninger, visualiseringer, fokusmeditationer, åndedrætsmeditationer, forløsende meditationer og meditationer for børn.

Du finder de guidede meditationer her

Rigtig god fornøjelse!